Kinderen met Lilith in het tweede huis ervaren de mensen, dieren en dingen om hen heen als schitterende lichtgevende objecten. Ze leven in een wereld vol schitteringen, want materie geeft licht, straalt (Bastiaan van Wingerden).

zondag 30 januari 2011

Kabir zegt


De maan schijnt in mijn lijf, maar mijn blinde ogen kunnen haar niet zien.
De maan is in mij en ook de zon is in mij.
De nooit geslagen trom der Eeuwigheid wordt in mij geroerd, maar mijn dove oren kunnen het niet horen.

Zolang als de mens schreeuwt om het ik en het mijn, zo lang zijn zijn daden als niets.
Als alle liefde voor het ik en het mijn dood is, dan wordt het werk des Heeren gedaan.

Want werk heeft geen ander doel dan het winnen van kennis.
Als die er is, dan wordt het werk weggedaan.
De bloem bloeit voor de vrucht.
Als die er is welkt de bloem.
De muskus is in het hert, maar het zoekt er niet naar in zich, het dwaalt om en zoekt gras.

donderdag 27 januari 2011

Zelfaanvaarding


Je kunt ook struikelen over de ‘elementen’ die je niet aanvaardt bij jezelf. Ook dit zijn schatten die je vindt. Het zijn die elementen die je dichter bij jezelf brengen, die je dieper in jezelf brengen. De delen van jezelf die je niet toestaat, zijn net nodig om tot zelfaanvaarding te komen. Er zit een wens in. Geef ze ruimte in jezelf, word zelf ruimer en je mag er volledig zijn van jezelf.

zondag 23 januari 2011

Pijn


Als je denkt wat je altijd dacht, krijg je wat je altijd kreeg.

Gedachten, overtuigingen, verbale en visuele communicatie hebben een grote invloed op onze manier van functioneren en reageren.

Ander leven. Chronische vermoeidheid. Fibromyalgie etc.


Mens-en-gezondheid. Hormonen

Waar motivatie uit te halen.


Ik lees altijd met veel plezier: Haagje bij de vlier. Een Haagse die blogt dat vind ik leuk. Ik ben in den Haag geboren en heb er ook 23 jaar gewoond. En kom er nog veel. "Haagje" vind ik ook een wijze dame. Ze houdt ook nog een ander blog bij. Langzaam groener en bewust

Zij schreef: Vroeger vond ik het 'heel' belangrijk dat ik alle motivatie uit mezelf kon halen. En voor een groot deel werkt het ook zo, het is belangrijk dat je jezelf kan motiveren. Maar eigenlijk is er niks mee om je ook door dingen buiten jezelf te motiveren. Je moet er alleen voor zorgen dat je je motivatie niet enkel en alleen ontleent aan de mening van andere mensen. En dan maakt het vaak niet eens uit of het een positieve of negatieve mening is. Als je een bepaald doel voor ogen hebt, doe het dan! Doe het zoals je het zelf wil. Neem beslissingen die uit jouw hoofd en hart komen. Motiveer jezelf en laat je door jezelf motiveren. Werk naar je doel toe. En geniet ondertussen van alle dingen die jouw leven mooier en beter maken.
Voor mij zou dat zijn voedsel eten en drinken waar ik me gezond en licht bij voel. Een muziekje opzetten wat bij mijn stemming past, maar soms ook stilte. Het niet te koud of te warm hebben. Dat het licht mooi en helder is. Er een lekkere geur hangt. Dat is een mooie vertrekpunt vind ik.


Het sprak me aan. Misschien is dit een manier om het leven leuker te maken. Ik begin er ook beter in te worden. Me bewust te worden van wat ik met simpele dingen kan veranderen om me beter te voelen. Een voorbeeld:
Ik reis veel met de bus, vroeger durfde ik niet van zitplaats te veranderen. Dat viel zo op. Maar soms schijnt licht zo fel, dan kijk ik of het ergens anders zachter is. En voel me erg goed wanneer ik me dan beter voel.
Maar ik kan dit misschien ook op andere terreinen toepassen.
Ik denk dan aan een andere manier om met pijn om te gaan. Kan het verschil maken?

zaterdag 22 januari 2011

Pijn



Heb je (vaak) last van brandend maagzuur, probeer dan eens met onderstaande tips je voeding aan te passen:
Eet vaker kleinere porties per dag, spreid je maaltijden wat meer over de dag,  vermijd gekruide of vette maaltijden, vermijd koolsoorten, koffie, alcohol, koolzuurhoudende dranken en roken. Rijpe bananen zijn natuurlijke zuurremmers die een geïrriteerde maag kunnen verzachten.
Warme melk en vanillevla, maar ook droge havermout of een pepermuntje binden het maagzuur kunnen verlichting geven
Drink geen water bij het eten, dit verdunt het maagzuur wat dus zorgt voor een slechte vertering. Ook kan water er voor zorgen dat vet en olie in het eten samenklonteren, waardoor opname minder goed mogelijk wordt. Zorg dat je 's nachts niet te plat ligt, maar het liefst met je hoofd/schouders een beetje hoger. Zo stroomt het maagzuur niet zo makkelijk naar boven, je slokdarm in.
Gemberthee, liefst getrokken van geraspte verse gemberwortel, verwarmt en verzacht een verzuurde maag. Venkelthee en citroenmelissethee kunnen ook verlichting geven bij maagklachten. Pepermuntthee is een goed middel tegen  misselijkheid.

Tips die ik op internet lees:
  • Tegen acute maagpijn helpt ook een middeltje van de reformwinkel, nl. Luvos heilaarde (fijne maling)

donderdag 20 januari 2011

Eugene Gendlin “Focusing”


Focusing

Iedere situatie geeft een bepaald gevoel in je lichaam. Wanneer je dit gevoel kunt ervaren en benoemen verdwijnt het meestal. Dat is natuurlijk vooral prettig bij vervelende gevoelens. Het werkt bij acute situaties, maar ook bij zaken uit een ver verleden. Het actief benaderen van deze gevoelens in je lichaam is door Eugene Gendlin "Focusing" genoemd. Het is iets wat je heel goed zelf kunt doen.
Focusing richt zich op de lichamelijk sensaties, datgene dat je fysiek in je lijf voelt: een spierspanning hier, een knagend gevoel daar.

Een voorbeeld: stel dat het je maag is dat de meeste aandacht vraagt. Richt je aandacht dan op dat gevoel in je maag. Probeer te beschrijven wat je daar voelt: bijv.: een drukkend gevoel, alsof iemand met een vuist op mijn maag drukt. Er zit weinig verandering in. Het maakt me een beetje misselijk. Het psychologisch gevoel kan zijn: ik voel me in bedwang gehouden, of ik voel me klem gezet, of misschien: ik kan wel kotsen. Als de woordkeus goed is, je het psychologische gevoel juist hebt omschreven, verandert er wat in het lijfelijke gevoel in je maag.


Richt je aandacht op je lichaam, tast het af van kruin tot voetzolen en kijk of er een plek in je lijf is waar je aandacht blijft hangen. Concentreer je een minuut op het lichamelijke gevoel in die plek. Beschrijf voor jezelf hoe het lijfelijk voelt. Misschien trekt het, duwt het, beweegt het, is het constant, heeft het een uitstraling of is het duidelijk afgebakend. Bedenk eens als het een voorwerp zou zijn dat daar op die plek in je lichaam zit, wat voor voorwerp het dan zou kunnen zijn. Laat daarna een beschrijving van een psychologisch gevoel bij je boven komen, dat er misschien bij zou kunnen passen, in één of twee woorden, zoals angst, boosheid, ik voel me genomen, verzet e.d. en controleer of dit psychologische gevoel klopt met het lichamelijke gevoel. Dat kun je doen door aan die plek in je lijf waar je mee bezig was te vragen: Ben jij…(bijv.) boosheid? Als het klopt merk je een verandering in het lijfelijk gevoel op die plaats.


http://www.home.zonnet.nl/berhen/foc.htm

woensdag 19 januari 2011

Pijn

Dit komt van de website: psycho-consult: Hoe kan het dat je je lichamelijk niet goed voelt terwijl er toch medisch gezien niks aan de hand is? Dat komt omdat alle meespelende factoren elkaar onderling beïnvloeden, wat kan leiden tot allerlei onduidelijke, a-specifieke, lichamelijke klachten.
Binnen mijn praktijk werk ik dan ook vanuit een holistische mensvisie, wat betekent dat ik bij een klachtenpresentatie gewend ben in te spelen op alle daarin voorkomende facetten d.w.z. op zowel de somatische, psychische, sociale als de spirituele. Immers al deze belevingswerelden maken deel uit van je menselijke ervaring. En alles wat je ervaart doet wat met je lijf en/of je gevoel, het laat zich ook niet altijd zo makkelijk onderscheiden. Alles heeft onderling met elkaar te maken.
Klachten zijn lang niet altijd duidelijk bepaald tot alleen maar lichamelijk ongemak of lijden, ook zijn ze zelden alleen maar van psychische aard. Iets triviaals als een ingegroeide teennagel kan al behoorlijk invloed hebben op je stemming en daardoor weer inwerken op je sociale relaties enz. Een emotie of ander psychisch iets voel je meestal ook ergens in je lijf. Ik heb speciaal studie gemaakt van de wisselwerking tussen lichamelijk en psychisch functioneren en me daarbij gespecialiseerd in somatiseringsprocessen. Hierdoor en op grond van mijn ervaring als fysiotherapeut kan ik makkelijk switchen tussen lichaamsgebonden klachten en wat mensen psychisch ervaren. Om die reden heeft mijn praktijk veel te bieden voor mensen met vage, onbegrepen klachten, die bij de huisarts niet veel verder komen.
Met (in vakjargon) a-specifieke klachten word je al gauw beschouwd als een zeurpiet, of iets minder negatief als een moeilijke, veel aandacht vragende patiënt. Of je klacht wordt beschouwd als zijnde van psychosomatische aard, wat voor velen nog steeds gelijk staat met aanstellerij. De basisattitude (die elke goede arts heeft) als goed luisteren en aandacht geven werkt geruststellend en op zich al helend, maar vaak is méér nodig. Artsen werken onder tijdsdruk en moeten prioriteiten stellen, maar zonder pretentieus te willen zijn, ook al maken ze tijd voor je vrij, soms is toch een gespecialiseerder aanpak nodig om zo 'n vorm van lichaamstaal te verstaan
't Is de lichamelijke component in zo 'n vaag klachtenpatroon die maakt dat je naar een dokter gaat, maar als die lichamelijk niks afwijkends vindt, gaat het erom (ervan uitgaande dat normaliter niemand er voor kiest klachten te hebben) te ontdekken, welke verborgen betekenis er in een klacht zou kunnen schuilen. Want kennelijk wil je lijf je iets laten weten.
Ik denk in dit verband aan een artikel in een regionale krant over een NIPO onderzoek onder 260 huisartsen, waaruit bleek dat (letterlijk zo overgenomen) piekeraars en tobbers met hun veelal ook lichamelijke klachten als slaap- en concentratieproblemen, rusteloosheid, snel vermoeid zijn, prikkelbaarheid en spierspanningsklachten een zware belasting vormen voor deze beroepsgroep. Volgens dit artikel lopen die zgn. piekeraars een grotere kans door hun arts te worden beschouwd als zeurpiet. "De druk op de huisartsenpraktijk zou m.b.t. deze patiëntencategorie (uiteraard na uitsluiting van een puur lichamelijke oorzaak) aanzienlijk verminderd kunnen worden door een juiste meer op deze problematiek toegesneden aanpak", aldus het artikel.

Roots


Roots brengt je naar je verleden maar ook naar dat gene wie je mag zijn.
Juist het bekijken van de mensen die mij vanuit het verleden hebben gemaakt – helpen mij bewust te maken van de diversiteit die in mij is.
Ook de mogelijkheden en de kansen die mensen in mijn verleden hebben genomen – helpt ook in mijn beslissingen die ik neem. Soms zijn bepaalde handelingen die in het verleden plaats hebben gevonden in een familie nog eeuwen er na herkenbaar in de gedragingen van mensen in het nu. Dat maakt het voor mij zo interessant om daar meer van te weten.
Lees hier meer:
Marja to be
Niemand in deze wereld is vrij van lijden. Wat moeten we doen om van lijden bevrijd te worden?

Dat is heel eenvoudig. Volg de zeven waarheden op om bevrijd te worden van het lijden:

  1. Alles ontstaat uit een enkelvoudige bron. Die bron kun je God noemen of Energie. Er is geen begin en geen einde aan het leven.
  2. Als je je identificeert met die bron, dan zul je geen onderscheid maken tussen goed of slecht, juist of onjuist. Dit soort onderscheid is alleen maar jouw kijk op de dingen. Alles komt vanuit dezelfde bron.
  3. Het leven is niets anders dan jouw zoektocht naar het Zelf. In je leven zijn alle dingen die je overkomen, de mensen die je ziet, een reflectie van jezelf. Als je lijdt onder je armoede, dan betekent dat, dat er iets mis is met jezelf. Je moet dit herstellen om uit je armoede te kunnen stappen. Als je haat ervaart, dan zal eenieder die je ziet diezelfde kwaliteit uitdrukken. Als je slechte gedachten hebt, dan zul je mensen ontmoeten met slechte gedachten. Probeer op de eerste plaats jezelf te begrijpen.
  4. Realiseer je dat alles wat je in dit leven ervaart, een geschenk is van Gods Genade. Veronderstel dat je tijdens een wandeling valt, probeer dan je te realiseren dat ook dat Gods Genade is. Als je God in alles kunt zien, dan zal je leven prachtig worden.
  5. Realiseer je dat alles in dit leven een test is, een test door God aan jou gegeven. Er is geen slechte ervaring. Als iets als een slechte ervaring wordt beschouwd dan betekent dat; dat God zonder medeleven zou zijn. Als je met een probleem geconfronteerd wordt, zie dat dan als een uitdaging voor jou, en los het probleem op. Jullie zijn bevoorrechte mensen, met overvloed en zelfvertrouwen die uitdagingen aankunnen. Als je dit begrijpt, dan zal je zelfvertrouwen toenemen. Test dus je zelfvertrouwen. God reikt je die test aan.
  6. Als je jezelf realiseert dat alles wat je ervaart een door God gegeven test is, dan zul je in staat zijn om diep over een probleem na te denken, en er op een betere manier mee om te gaan. Je zult de resultaten ervan begrijpen. Dan zul je geen angst meer ervaren.
  7. Als je de hier bovenstaande 6 waarheden begrijpt, dan zal er een enorme verandering in je lichaam ontstaan. Vanaf dat moment zul je niet alleen compassie voelen, maar je zult “Compassie” worden.
Sri Bhagavan, vertaling: Anton Blok

maandag 17 januari 2011

Ideeënmaker

Ben je bezig om iets te bereiken of laat je je muziek stromen? Doe je je best of geef je het beste van jezelf? Zing je vanuit je techniek of zing je vanuit je hart?Deze vragen stelt Jan Kortie aan de orde in zijn boek Jouw ziel wil zingen – over de vreugde van stembevrijding. Het zijn vragen die mij behoorlijk raken. Want wat voor zingen geldt, gaat natuurlijk ook op bij allerlei andere vormen van creëren: schrijven, muziek maken, schilderen, ontwerpen of concepten bedenken. Zijn we bij het creëren bezig met techniek en het bereiken van perfectie, of durven we ons te geven zoals we zijn?

Lees meer op Ideeënmaker

“Ja, dat heb ik zéker goed gedaan. Sta er zelf ook van te kijken!”


Schat jezelf iets hoger in, in plaats van iets lager
De meesten van ons hebben wel een beeld van zichzelf dat op zijn minst een béétje stroomt met de realiteit. Het punt is echter dat we onszelf altijd iets lager inschatten dan nodig is. Iemand geeft je een compliment over je werk, en jij denkt meteen bij jezelf: “Ja, maar hij weet niet hoe lang ik er mee bezig ben om dat voor elkaar te krijgen.”
Je doet je best om dit compliment meteen minder waardevol te maken, zodat het weer aansluit bij het beeld dat jij van jezelf hebt. Probeer dit eens om te draaien. Relativeer complimenten niet weg in je hoofd, maar breid ze juist uit.
Overdrijf een beetje, en schat jezelf gewoon iets hoger in. Als je dan toch afwijkt van de realiteit door jezelf lager in te schatten, waarom zou je jezelf dan niet hoger kunnen inschatten? “Ja, dat heb ik zéker goed gedaan. Sta er zelf ook van te kijken!” http://www.sochicken.nl/

zaterdag 15 januari 2011

Dagboekoefening voor loslaten van gehechtheid.



Schrijf op waar je aan gehecht bent
  • Wat maakt het moeilijk los te laten?
  • Welke aspecten van jezelf hebben profijt van datgene
waarvan je bang bent het kwijt te raken?
  • Welk deel van jezelf heeft hier behoefte aan?
  • Wanneer duidelijk is waar je precies aan gehecht bent, laat je je innerlijke getuige luisteren naar je verhalen.
  • Laat je getuige vaststellen in hoeverre je verhalen juist zijn
  • Wat ""kost"" je gehechtheid je?
  • Wanneer je de energie die je in je gehechtheid stopt weer voor jezelf had wat zou je dit opleveren?
  • Schrijf als laatste op, waarom een Hogere Macht je gescheiden kan hebben van je gehechtheid.
Uit het boek handboek der Chakra psychologie
van Anodea Judith

Lichaam

Globaal kunnen in het menselijke energieveld drie lichamen worden onderscheiden.
Het grofstoffelijke lichaam
Dit is het voedsellichaam dat door de voeding in stand wordt gehouden. Dit is het meest grove lichaam en komt ruwweg overeen met het fysieke lichaam.
Het fijnstoffelijke lichaam
Dit is het pranalichaam. Het is een subtieler lichaam, ook wel etherisch lichaam of energielichaam genoemd. Prana is te vertalen met vitale energie, universele energie, levenskracht. Prana betekent letterlijk ‘dat wat stroomt’. Het fijnstoffelijke lichaam is de drager van de levenskracht (prana) die het grofstoffelijke lichaam reguleert. Het bewustzijn heeft in het pranalichaam een regelende en regulerende functie. De geestelijke ontwikkeling weerspiegelt zich in het pranalichaam en via het pranalichaam in het voedsellichaam. Het pranalichaam is de overgang van het geestelijke naar het stoffelijke. Alle ervaringen, die de waarneming en het bewustzijn kleuren, zijn als patronen van energie opgeslagen in het pranalichaam. De chakra’s zijn daarin brandpunten van pranische energie waarin bewustzijnspatronen verankerd zijn.
Het causale lichaam
Het causale lichaam is het meest fundamentele en het meest subtiele lichaam. Dit lichaam is als zuiver bewustzijn de oorzaak van ons verschijnen.

Nadi’s

Nadi’s zijn energiekanalen in het lichaam. Er zijn in totaal 72.000 nadi’s. Door de nadi’s stroomt prana.Het is een netwerk van fijnmazige energie die begint in de navelchakra en zich verspreidt over het gehele lichaam.
De drie belangrijkste nadi’s zijn de sushumna, ida en pingala.
Sushumna
De sushumna is centraal gelegen en loopt langs de ruggengraat. De sushumna ontspringt in de muladhara-chakra, loopt langs de romp omhoog en doordringt het verhemelte aan de onderzijde van de schedel en komt uit in de zenuwknoop van duizend nadi’s boven in de schedel, die ook de duizendbladige lotus wordt genoemd. Deze nadi splitst zich in twee vertakkingen: één aan de voorzijde en één aan de achterzijde, te weten de ida en pingala. Ida en Pingala kruisen elkaar steeds in de chakra’s en draaien zo in een spiraal om de Sushumna, de hoofdnadi, die fysiek overeenkomt met het ruggenmerg en midden door de wervelkolom.
Ida
In de ruimte links buiten de ruggengraat ligt de ida. Ida is de drager van de lunaire stromen. Ida is vrouwelijk van aard, opslagplaats van de levengevende, moederlijke energie. Ida is voedend en reinigend. De linkerkant is magnetisch, vrouwelijk, visueel en emotioneel van aard.
Ida stelt de negatief geladen energiestroom voor, die correspondeert met de maanenergie en het vrouwelijke. Deze stroom begint onder aan de wervelkolom en eindigt in het linkerneusgat.
Pingala
Pingala is het rechterkanaal en drager van de solaire stromen. Hij is mannelijk van aard, een opslag van destructieve energie. De rechterkant is elektrisch, mannelijk, verbaal en rationeel van aard. Het maakt het fysieke lichaam dynamischer en efficiënter, en geeft meer vitaliteit en mannelijk kracht.
Pingal is de positief geladen energiestroom die correspondeert met de zonne-energie en het mannelijke; hij begint onder aan de wervelkolom en eindigt in het rechterneusgat.
Kundalini
De kosmische levensenergie wordt voorgesteld als een opgerolde slang, die onder aan de wervelkolom ligt te slapen – de Kundalini of Kundalini-shakti. Door het beoefenen van yoga wordt de kracht van de slang opgewekt en via de afzonderlijke chakra’s naar boven geleid. Stroomt de energie ongehinderd door de nadi’s, dan kan de kracht van de slang optimaal ‘opstijgen’. Dit zorgt voor een goede gezondheid, maar ook de mogelijkheid om verbinding te kunnen maken met het kosmische bewustzijn (Shiva).
Door het opstijgen van de kundalini door de sushumna wordt elk chakra tot ontwaken gebracht, wat leidt tot de ervaring van nieuwe en hogere toestanden van bewustzijn die als verheven boven de normale waaktoestand worden beschouwd.

annemarie1000.web-log.nl

vrijdag 14 januari 2011

Kruiden



Ik ben al eens eerder het weblog
tegengekomen
het blijkt
 van iemand te zijn
 die consumindert
 nu ze met pensioen gaat
dat spreekt me aan.

Ugghe, ugghe, proest, proest. Ik ben een beetje ziek. Mijn keel doet pijn en ik heb een branderig gevoel op mijn borst. Daarom vanmorgen mijn kruidenkist ingedoken en er salie, anijszaadjes en citroenmelisse uit op gedoken om een kruidenthee van te zetten. Jammer genoeg vond ik geen tijm, want dat is ook heel geschikt.
Vooral Salie werkt bij mij heel goed. Het is onder anderen  desinfecterend en krampwerend. Ik houd ook van de geur en smaak. Salie is wel een sterk werkend middel en je mag thee ervan niet meer dan vier dagen achterelkaar drinken. Zwangere en zogende wordt afgeraden het te gebruiken.
Anijszaad werkt ontspannend bij kramp aan de luchtwegen en citroenmelisse werkt ook rustgevend en ontspannend.
De meeste kruiden heb ik afgelopen zomer verzameld en gedroogd. Het doet me plezier er nu gebruik van te kunnen maken.
Ik drink een flink glas thee hiervan langzaam op, terwijl ik de damp inadem. Smaakt best lekker. De aanbevolen dosering is vier keer per dag een kopje, het werkt net zo goed als een hoestdrank en je weet wat je binnen krijgt.  Oh ja, en we zijn aan het consuminderen, het is nog gratis ook.

Anodea Judith

Ik kon geen vrouw vinden
die mij
geinspireerd heeft

Ik las zonet ""Donkere dagen ""
op
het weblog

en ik zie de naam
Anodea Judith
Hoe kon ik haar nu vergeten zijn
Het boek
Handboek Chakra psychologie
heb ik kapot gelezen

Zinnen in het boek heb ik
onderstreept met arcerend groen
zelfs ezelsoren om bladzijden gemaakt
om snel iets te kunnen vinden
wat ik
verder nooit doe

donderdag 13 januari 2011

mediteren



Plaats de kaars voor je.
  1. Ga zitten, sluit je ogen
  2. Als je na een paar ademhalingen je lekker op je gemak voelt open je je ogen en focus je al je aandacht op het object.
  3. Adem diep en regelmatig en staar naar het object. Probeer niet te denken aan de kaars, de vlam, deze oefening of andere zaken. Als je aan iets anders dan het object gaat denken keer rustig terug naar het object.
  4. Adem diep en regelmatig en staar naar het object.
  5. Als je plotseling tintelingen in je lichaam waarneemt of ontspanningsreacties in je spieren dan is dat prima…neem waar en ga terug naar het object.
  6. Ga hiermee door voor een door jou zelf vooraf vastgestelde tijd.
  7. Als je wilt kan je nu je ogen sluiten en probeer het object aan de binnenkant van je oogleden te zien.
  8. Kijk in je gedachten naar en visualiseer het object zolang als je kunt.
  9. Als het beeld verdwijnt en of je aan andere dingen denkt probeer dan weer het beeld van het object voor je ogen geprojecteerd te krijgen.
  10. Doe dit zolang als je wilt of totdat de tijd om is.
  11. Breng nu langzaam je aandacht terug naar de rest van je lichaam en de geluiden in de kamer. Beweeg een beetje, stretch je spieren wat en open je ogen
  12. Klaar!
 

woensdag 12 januari 2011

Meditatie voor beginners

  1. Ga zitten, sluit je ogen en breng al je aandacht naar je ademhaling.
  2. Laat je ademhaling vanzelf gaan en probeer deze niet te sturen.
  3. Merk op of je door je buik, middenrif of juist door het bovenste gedeelte van je borst ademt
  4. Als je na een paar ademhalingen je lekker op je gemak voelt begin je met tellen 'Inademen, een…uitademen, twee. Inademen, drie…uitademen ..vier….. Inademen, vijf…uitademen..zes..'
  5. Als je aan iets anders dan je ademhaling gaat denken of iets anders dan je ademhaling gaat voelen, neem dat waar en keer rustig terug naar de ademhaling….. Inademen, een..uitademen, twee..etc.'
  6. Merk de sensaties van je ademhaling op. De diepte, de snelheid, of je ademhaling steeds langzamer en rustiger wordt, of je ademhaling steeds meer naar je buik of borst gaat of je lichaam ontspant door je ademhaling…etc
  7. 'Inademen, 49…uitademen, 50..Inademen, 51…uitademen 52…etc.'
  8. Als je plotseling tintelingen in je lichaam waarneemt of ontspanningsreacties in je spieren dan is dat prima…neem waar en ga terug naar je ademhaling
  9. 'Inademen, 88…uitademen, 89..Inademen, 90…uitademen 91…etc.'
  10. Goed, breng nu langzaam je aandacht terug naar de rest van je lichaam en de geluiden in de kamer. Beweeg een beetje, stretch je spieren wat en open je ogen
  11. Klaar!

Inspiratie




In mijn leven tot nu toe
waar heb ik inspiratie gevonden?
Jezus van Nazareth
Pantheïsme
Zenboeddhisme
Soefisme
Zarathustra
Nietzsche
Osho
Voltaire
Spinoza
Henry David Thoreau

Het valt me op
geen vrouw?
er schiet me
 niemand te binnen
op dit moment

Ik probeer me te herinneren hoe de leer ook weer heet
die zich naast het officiële Christendom ontwikkelde
 Ik kan me de naam niet herinneren.
Wel kom ik op Essenen
Maar dit bedoel ik niet
Het is meer een verzamelwoord
 waar verschillende boeken onder vallen
Zoals het evangelie van Maria Magdalena
He, een vrouw, die mij inspireert, ik heb er 1
Ik zoek op Essenen en kom een website tegen met
Heilige teksten

dinsdag 11 januari 2011

The Alchemy of Love (by Jalâluddîn Rumi)



You come to us
from another world
From beyond the stars
and void of space.
Transcendent, Pure,
Of unimaginable beauty,
Bringing with you
the essence of love
You transform all
who are touched by you.
Mundane concerns,
troubles, and sorrows
dissolve in your presence,
Bringing joy
to ruler and ruled
To peasant and king
You bewilder us
with your grace.
All evils
transform into
goodness.
You are the master alchemist.
You light the fire of love
in earth and sky
in heart and soul
of every being.
Through your love
existence and nonexistence merge.
All opposites unite.
All that is profane
becomes sacred again.

    The Love Poems of Rumi (edited by Deepak Chopra)


Read more:


Met het leven mee leren gaan



Met het leven mee leren gaan leek voor mij in eerste instantie een vorm van passiviteit, totdat ik ontdekte dat mee gaan, gewoon mee gaan met hetgeen er op je pad komt juist tot een bijzondere manier van actief zijn leidt. Een heel persoonlijke manier van actief zijn, zoals alleen jij dat kunt.

Ik kijk vrijwel dagelijks
 op het weblog SPIJKERBED
Ik geniet ervan
en leer ervan
bovenstaande
 heb ik hiervan
 overgenomen.

Spinoza's filosofische stelsel


Spinoza's filosofische stelsel gaf vorm, orde en eenheid aan de traditie van het radicale denken. Hij stond alleen in zijn ontkenning van het bestaan van wonderen en het bovennatuurlijke. Voor zijn tijd een gevaarlijk uitgangspunt, dat zelfs Hobbes niet aandurfde. (Israel, 2001) Spinoza's filosofie is deels wel pantheïsme, maar geen panentheïsme. Die personificatie van het Godsbeeld past niet bij Spinoza. Een standpunt dat onder meer blijkt uit de 33ste stelling uit het eerste deel van de Ethica, waarin Spinoza zegt dat er van een Goddelijk plan geen sprake kan zijn. Alle dingen zijn bepaald door God, niet door de vrijheid van diens wil, maar door zijn absolute natuur, of onbegrensde macht.

Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot de leer van Spinoza.
Als jong meisje kreeg ik van mijn opa twee dikke "pillen"" over zijn leer. Ik las het......
Nu ik veel ouder ben, vind ik het moeilijk om te lezen.
Ik ga me er toch weer in verdiepen.

Dit vond ik op internet.
wat vind ik hier eigenlijk van?


In tegenstelling tot het Pantheïsme leert de Bijbel ons dat God een Persoon is (Exodus 3:7; Hebreeën 6:17), dat Hij het fysieke universum heeft geschapen (Genesis 1:1; Johannes 1:3), en dat Hij een relatie met jou en mij wil hebben (Johannes 3:16; 1 Johannes 4:10).

Het Pantheïsme kent op zijn minst twee serieuze problemen. Op de eerste plaats kan deze het bestaan van het universum niet verklaren. De meeste wetenschappers hebben tegenwoordig het idee aanvaard dat materie, energie, ruimte en zelfs tijd (ons universum) een beginpunt hadden. Maar, als god slechts een onderdeel van het universum is of slechts een andere naam voor het universum is, wie of wat deed god dan beginnen? God kon zichzelf niet scheppen! Op de tweede plaats is het zo, omdat ons universum wezens met een persoonlijkheid bevat (jij en ik bijvoorbeeld), dat de Schepper van het universum zelf ook een persoonlijkheid moet hebben. Een gevolg kan immers niet groter zijn dan zijn oorzaak.

Besef wat je krijgt


Licht
Warmte
Besef wat je krijgt

maandag 10 januari 2011

Sterrenstof



Ik las dit in de Happinezz, nr 8 van 2010
Ik vind het mooi

Ik ben een tijdelijke
verzameling van sterrenstof

Wanneer er in de kosmische kerncentrale
2 koolstofatomen zijn gevormd
kan er 1 deel uitmaken
van mijn hart
terwijl de andere terechtkomt
in een regenworm

over een paar miljard jaar
wie weet
leveren
de 2 atomen gezamenlijk
een bijdrage
aan het fonkelen
van een ster

Govert Schilling
You might also like: