Kinderen met Lilith in het tweede huis ervaren de mensen, dieren en dingen om hen heen als schitterende lichtgevende objecten. Ze leven in een wereld vol schitteringen, want materie geeft licht, straalt (Bastiaan van Wingerden).

zaterdag 15 januari 2011

Lichaam

Globaal kunnen in het menselijke energieveld drie lichamen worden onderscheiden.
Het grofstoffelijke lichaam
Dit is het voedsellichaam dat door de voeding in stand wordt gehouden. Dit is het meest grove lichaam en komt ruwweg overeen met het fysieke lichaam.
Het fijnstoffelijke lichaam
Dit is het pranalichaam. Het is een subtieler lichaam, ook wel etherisch lichaam of energielichaam genoemd. Prana is te vertalen met vitale energie, universele energie, levenskracht. Prana betekent letterlijk ‘dat wat stroomt’. Het fijnstoffelijke lichaam is de drager van de levenskracht (prana) die het grofstoffelijke lichaam reguleert. Het bewustzijn heeft in het pranalichaam een regelende en regulerende functie. De geestelijke ontwikkeling weerspiegelt zich in het pranalichaam en via het pranalichaam in het voedsellichaam. Het pranalichaam is de overgang van het geestelijke naar het stoffelijke. Alle ervaringen, die de waarneming en het bewustzijn kleuren, zijn als patronen van energie opgeslagen in het pranalichaam. De chakra’s zijn daarin brandpunten van pranische energie waarin bewustzijnspatronen verankerd zijn.
Het causale lichaam
Het causale lichaam is het meest fundamentele en het meest subtiele lichaam. Dit lichaam is als zuiver bewustzijn de oorzaak van ons verschijnen.

Nadi’s

Nadi’s zijn energiekanalen in het lichaam. Er zijn in totaal 72.000 nadi’s. Door de nadi’s stroomt prana.Het is een netwerk van fijnmazige energie die begint in de navelchakra en zich verspreidt over het gehele lichaam.
De drie belangrijkste nadi’s zijn de sushumna, ida en pingala.
Sushumna
De sushumna is centraal gelegen en loopt langs de ruggengraat. De sushumna ontspringt in de muladhara-chakra, loopt langs de romp omhoog en doordringt het verhemelte aan de onderzijde van de schedel en komt uit in de zenuwknoop van duizend nadi’s boven in de schedel, die ook de duizendbladige lotus wordt genoemd. Deze nadi splitst zich in twee vertakkingen: één aan de voorzijde en één aan de achterzijde, te weten de ida en pingala. Ida en Pingala kruisen elkaar steeds in de chakra’s en draaien zo in een spiraal om de Sushumna, de hoofdnadi, die fysiek overeenkomt met het ruggenmerg en midden door de wervelkolom.
Ida
In de ruimte links buiten de ruggengraat ligt de ida. Ida is de drager van de lunaire stromen. Ida is vrouwelijk van aard, opslagplaats van de levengevende, moederlijke energie. Ida is voedend en reinigend. De linkerkant is magnetisch, vrouwelijk, visueel en emotioneel van aard.
Ida stelt de negatief geladen energiestroom voor, die correspondeert met de maanenergie en het vrouwelijke. Deze stroom begint onder aan de wervelkolom en eindigt in het linkerneusgat.
Pingala
Pingala is het rechterkanaal en drager van de solaire stromen. Hij is mannelijk van aard, een opslag van destructieve energie. De rechterkant is elektrisch, mannelijk, verbaal en rationeel van aard. Het maakt het fysieke lichaam dynamischer en efficiënter, en geeft meer vitaliteit en mannelijk kracht.
Pingal is de positief geladen energiestroom die correspondeert met de zonne-energie en het mannelijke; hij begint onder aan de wervelkolom en eindigt in het rechterneusgat.
Kundalini
De kosmische levensenergie wordt voorgesteld als een opgerolde slang, die onder aan de wervelkolom ligt te slapen – de Kundalini of Kundalini-shakti. Door het beoefenen van yoga wordt de kracht van de slang opgewekt en via de afzonderlijke chakra’s naar boven geleid. Stroomt de energie ongehinderd door de nadi’s, dan kan de kracht van de slang optimaal ‘opstijgen’. Dit zorgt voor een goede gezondheid, maar ook de mogelijkheid om verbinding te kunnen maken met het kosmische bewustzijn (Shiva).
Door het opstijgen van de kundalini door de sushumna wordt elk chakra tot ontwaken gebracht, wat leidt tot de ervaring van nieuwe en hogere toestanden van bewustzijn die als verheven boven de normale waaktoestand worden beschouwd.

annemarie1000.web-log.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten